top of page

Διατροφική προσέγγιση ενός αθλητή.


Η διατροφή του αθλητή είναι κάτι πολύ ιδιαίτερο και χρήζει ιδιαίτερης προσοχής και γνώσης από πλευράς του επιστήμονα διαιτολόγου. Υπάρχουν βασικοί παράγοντες οι οποίοι πρέπει να αξιολογηθούν και να εκτιμηθούν σωστά προκειμένου ο αθλητής μέσω της διατροφής να λάβει το ότι καλύτερο μπορεί.

Η πρώτη λοιπόν και βασική προσέγγιση που γίνεται στο γραφείο vionis diet είναι η σωστή αξιολόγηση των ενεργειακών απαιτήσεων του αθλητή ανάλογα με το είδος της άσκησης και τις ώρες προπόνησης. Με ειδικό μηχάνημα μέτρησης μεταβολισμού υπολογίζουμε τις ενεργειακές απαιτήσεις του αθλητή. Ακολουθεί λιπομέτρηση με τον λιπομετρητή bodystat για να δούμε τα επίπεδα λίπους, μυϊκής μάζας και ενυδάτωσης του αθλητή. Επιτελείται ειδική σωματομέτρηση με μεζούρα και δερματοπτυχόμετρο την οποία την κάνουν έμπειροι στο χώρο του αθλητισμού διαιτολόγοι και εργοφυσιολόγοι.

Στη συνέχεια, και ύστερα από λεπτομερή καταγραφή του Διαιτολογικού και ιατρικού ιστορικού του αθλητή φτιάχνεται η διατροφή η οποία είτε θα έχει σαν στόχο την αύξηση της αθλητικής απόδοσης (είτε με σταθερό βάρος είτε με πρόσληψη άπαχης μυϊκής μάζας) ,είτε την απώλεια λίπους του αθλητή με απώτερο στόχο την βελτίωση της αθλητικής του απόδοσης. Κάθε περίπτωση είναι μοναδική και χρήζει διαφορετικής διαιτολογικης αντιμετώπισης.

Ένας αθλητής σε γενικές γραμμές έχει αυξημένες απαιτήσεις σε υδατάνθρακες(50-60%) των ημερησίων προσλαμβανόμενων θερμίδων, σε πρωτεΐνη(2-3 γρ πρωτεΐνης ανά κιλό αλιπου μάζας).

Προκειμένου να επιτευχθει η βέλτιστη επανυδάτωση μετά την άσκηση προσλαμβάνουμε υγρά (π.χ. νερό) άμεσα μετά το πέρας της, σε ποσότητα ίση με το 100-150% της απώλειας σε ιδρώτα. (Ζύγιση πριν και μετά την άσκηση).Γενικότερα σας κανόνα συστήνουμε 200μλ νερό κατά τη διάρκεια της άσκησης ανά 20 λεπτά.

Προτείνεται η άμεση χορήγηση μετά την προπόνηση υδατανθράκων κυρίως υψηλού γλυκαιμικού δείκτη (π.χ. ρύζι, πατάτες, καλαμπόκι, μέλι κ.α.) για βέλτιστη αναπλήρωση γλυκογόνου. Ενεργειακά ποτά του εμπορίου είναι σε γενικές γραμμές μια χαρά αλλά η κατασκευή του δικού μας προσωπικού ενεργειακού ποτού είναι κάτι που παρέχεται στους αθλητές του vionis diet. Ιδανικό για την ταχεία αποκατάσταση-αναδόμηση και του μυϊκού ιστού θεωρείται ένα γεύμα αναλογίας υδατανθράκων / πρωτεινών = 3/1 σε γραμμάρια.

Το αλάτι δεν θα πρέπει να αποφεύγεται, όπως και τα πολλά φρούτα και λαχανικά, ώστε να μην υπάρχει έλλειψη σε ηλεκτρολύτες, ιχνοστοιχεία, μέταλλα και βιταμίνες.

Καλή σας ημέρα και πάντα να γυμνάζεστε!!

Με εκτίμηση

Βιωνης Παντελης

Σημαντικά Άρθρα
Πρόσφατα Άρθρα
Άρχείο
Αναζήτηση μέσω ετικέτας
Ακολουθήστε με ...
  • Facebook Basic Square
  • YouTube Social  Icon
  • Instagram Social Icon
  • Google+ Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • LinkedIn Social Icon
Μοναδικοί Επισκέπτες
Συνολικές Επισκέψεις

© 2018 by Sokolakis Ilias. All Rights Reserved.

bottom of page