ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΝ ΚΟΡΩΝΟΙΟ
Τα τελευταία 2 χρόνια με όλα αυτά με το θέμα του Κορωνιού έχω παρατηρήσει από (feedback) στο γραφείο ότι άνθρωποι που λάμβαναν επαρκείς ποσότητες βιταμίνης C και ψευδάργυρου δεν κόλλησαν ποτέ!(Είτε είχαν κάνει το εμβόλιο είτε όχι)
Η βιταμίνη C είναι μια βιταμίνη σταθμός. Είναι απαραίτητη για την υγεία των ιστών, των ούλων, των δοντιών, των μυών. Μας βοηθάει στο να έχουμε ένα πολύ ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα, στη σύνθεση του κολλαγόνου καθώς και στην απορρόφηση του σιδήρου από τις τροφές όπως είναι οι φακές το σπανάκι και τα δημητριακά.
Η βιταμίνη C βρίσκεται κατά κύριο λόγο στα πορτοκάλια, τα ακτινίδια, τις φράουλες, τα λεμόνια, τα μανταρίνια, το μπρόκολο, την πατάτα, τα μούρα.
Η ημερήσια συνιστώμενη δοσολογία βιταμίνης C είναι 60-120mg. Ένα πορτοκάλι ωστόσο έχει 60 mg (καθόλου άσχημα).Η δοσολογία αυτή ωστόσο αλλάζει στους καπνιστές και τους αθλητές. Οι καπνιστές για κάθε τσιγάρο που κάνουν χρειάζονται 10mgβιταμίνης επιπλέον. Oι αθλητές έχει αποδεδειχθεί με έρευνες ότι 300-500mg ημερησίως είναι απαραίτητα για τη σωστή προστασία τους από το οξειδωτικό στρες της άσκησης.
Η βιταμίνη C ωστόσο χρήζει ιδιαίτερης προσοχής. Τι εννοούμε..Παράδειγμα το κόψιμο των φρούτων και των λαχανικών σε μικρά κομμάτια προκαλεί την απώλεια περισσότερης βιταμίνης από ότι να τα κόβαμε σε μεγαλύτερα κομμάτια. Παρατεταμένο βράσιμο τροφών όπως το μπρόκολο και η πατάτα οδηγούν επίσης στη καταστροφή της βιταμίνης C. Εδώ μπορούμε επίσης να επισημάνουμε μια ενδιαφέρουσα παρατήρηση. Οι τηγανιτές πατάτες έχουν περισσότερη βιταμίνη c επειδή τηγανίζονται σε λάδι από ότι έχουν οι βραστές. (το βραστό νερό κοινώς σκοτώνει τη vit C). Αυτό βέβαια δε σημαίνει πρέπει αν το ρίξουμε στις τηγανιές!!
Τα συμπληρώματα βιταμίνης C είναι καλά σε περίπτωση που για κάποιο λόγο δε τρώμε καθόλου φρούτα, αλλά σε καμία περίπτωση δεν αντικαθιστούν την ποιότητα της βιταμίνης όταν προέρχεται από την πρωτογενή πηγή της. Αυτό έχει αποδεδειχθεί και με έρευνες. Μεγαδοσεις βιταμίνης (πάνω από 1000mg την ημέρα) για μεγάλο χρονικό διάστημα μπορεί να προκαλέσει λίθους στα νεφρά.
Το tip είναι ένα..κάθε πρωί ένα χυμός τώρα το καλοκαίρι με 2 ακτινίδια, 1 φέτα καρπούζι και 5 φράουλες μας δίνει όλη την vit C που χρειαζόμαστε. Αρκεί να καταναλωθεί αμέσως..
Ο ψευδάργυρος από την άλλη εχιε αποδειχτεί οτι καταστέλλει την αναπαραγωγή των ιικών κυττάρων μέσω της παραγωγής ιντερφερόνης.
Ο ψευδάργυρος(Zn) από την άλλη βρίσκεται κατά κύριο λόγο στο συκώτι , στο κόκκινο κρέας, κοτόπουλο, χοιρινό , κασιους, ρεβίθια, στρείδια, κινοα, βρώμη!
Αν καθημερινά έχουμε στη διατροφή μας κάποια από αυτά τα τρόφιμα τότε είμαστε επαρκώς θωρακισμένοι…σε συνδυασμό με τη βιταμίνη C/
Tα 200γρ κοτόπουλο, μοσχαριού η χοιρινού περιέχουν περίπου 6mgzn
Με εκτιμηση
Π.Βιώνης
Τ.Διεθυντής διαιτολογικού Ευρωκλινικής Παίδων περίοδος 2006-2011
Πτυχιούχος κλινικής διαιτολογίας από το πανεπιστήμιo RGU της Σκωτίας Bsc(Hons)SRD.
Άδεια ασκήσεως επαγγέλματος σε Ελλάδα και Ηνωμένο Βασίλειο.
Πτυχιακή διατριβή σε διατροφή αθλητών.
Ειδικευμένος σε παιδιατρική διατροφή στο St Georges Hospital of London 2003-2004
Comentarios